Wandeltocht door gebied Zeelen in Landschapspark Kloostereind op 26 juni 2024

Wandeltocht door gebied Zeelen in Landschapspark Kloostereind op 26 juni 2024

Onder leiding van onze vogelman Jan Derison als enthousiaste en kundige gids, verkende een groep natuurliefhebbers, met name van IVN, het gebied Zeelen. Dit gebied van ongeveer 4 ha ligt aan de zuidwestkant van Brouwhuis, tussen de Peeleik en sportpark Espendonk.

De route ging over speciaal daarvoor bedoelde gemaaide paden langs houtwallen en randen met ingezaaide bloemen, percelen met granen, een groep van vier jaar geleden geplante hoogstamfruitbomen, en langs een aangelegde waterpoel. Over de afgelopen jaren zijn er verschillende aanpassingen gedaan in het landschapspark, welke al hebben geleid tot een eerste belangrijke verbetering van de biodiversiteit. Zeer veel verschillende vogels, de nodige soorten insecten, planten en bloemen worden er al in de diverse seizoenen gespot. Zie bijgaand kader. Ook komen er kleine dieren voor: ree, vos, bunzing, wezel, eekhoorn, egel, konijn, haas.

Diversiteit is dus volop aanwezig en die willen we in ieder geval behouden. De dieren en vogels eten tal van insecten, prooidieren en zaden die in het gebied aanwezig zijn. Dat is zeer waardevol. Daarnaast zijn er in het gebied regelmatig schapen en paarden te gast.

Wij als vrijwilligers van Stichting Landschapspark Kloostereind zien toe op de ontwikkeling en het onderhoud van het park. Het bestuur van de stichting gaat de komende tijd verder in overleg met de gemeente om toekomstige plannen met Kloostereind te kunnen ontwikkelen en realiseren. Dit alles op basis van de dit jaar gepresenteerde gemeentelijke visie op het landschapspark. Terugkeer van biodiversiteit van flora en fauna is daarbij een hoofdpunt. Met die aanpak moet het park verder opbloeien en uitgroeien tot een plek waar het voor de inwoners van Brouwhuis, Helmond en directe omgeving, jong en oud, goed toeven zal zijn. Het nu nog wat onbekende natuurpareltje gaat in de toekomst nog meer glans krijgen, daar is in ieder geval de groep wandelaars van overtuigd.

Geconstateerde vogels in landschapspark Kloostereind

Broedvogels die de laatste 2 jaar zich hier hebben voortgeplant:
huismus, merel, zanglijster, grote lijster, roodborst, winterkoning, goudhaantje,
heggemus, rietzanger, kleine karekiet, grasmus, zwartkop, roodborst, tapuit,
blauwborst, tjiftjaf, fitis, putter, goudvink, groenling, kneu, vink, spreeuw, kauw,
kraai, Vlaamse gaai, koolmees, pimpelmees, kuifmees, zwarte mees, staartmees,
bonte en grauwe vliegenvanger, grote gele kwikstaart, gele kwikstaart,
knobbelzwaan, fuut, waterhoen, meerkoet, grauwe gans, nijlgans, wilde eend,
krakeend, kuifeend, ijsvogel, grote bonte specht, kleine bonte specht, patrijs,
fazant, groene specht, scholekster, kievit, buizerd, torenvalk, sperwer, bosuil,
steenuil, gekraagde en zwarte roodstaart, rietgors, boomklever, boomkruiper, boerenzwaluw, gierzwaluw.

Daarnaast zijn er nog tal van vogels die ons bezoeken in het voorjaar en najaar tijdens de vogeltrek.

Op bijgaand kaartje is te zien wat er gezaaid is in het voorjaar van 2024. Het betreft eenjarige mengsels en één meerjarig wildbloem mengsel. In de mengsels zitten totaal meer dan 100 soorten, waaronder bekende granen, boekweit, vlas, korenbloem, klaproos, en dille, die goed zijn voor de natuur en samen een mooi plaatje vormen.

Omdat het dit voorjaar veel regende, was het nog maar de vraag of de mengsels opkwamen. Dat is wel gebeurd maar wellicht toch iets te weinig en minder divers. Ondanks het weer zag het er in juli in ieder geval prachtig uit. Dit is mogelijk gemaakt door de onlangs gehouden crowdfunding die ruim € 3.500 heeft opgebracht. De fruitbomen hebben het zwaar. Eerst enkele jaren van grote droogte en nu heel veel natheid. Hopelijk komt het goed. Zie de foto’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.